Zelf de IMS® bewegingsmethode toepassen in je werk? Word IMS® Practitioner!

Start: september 2023
Schrijf je in

Het IMS® Practitioner Training Program

Het IMS® Practitioner Training Program is er voor iedereen die lichaamsgericht wil leren werken. Ben je een professional binnen de zorg of in het onderwijs, bijvoorbeeld (lichaamsgericht) therapeut, vaktherapeut, psycholoog, arts, fysiotherapeut of coach? Of ben je als danser/ ex-danser geïnteresseerd in de natuurlijke intrinsieke beweging en wil je de helende kracht van klank en beweging leren kennen?  Lees dan vooral verder.

Het programma In vogelvlucht

Tijdens het programma ontdek je in 6 modules wat de IMS® bewegingsmethode inhoudt. Daarbij ervaar je hoe IMS je (weer) in verbinding met jezelf, je natuurlijke beweging en de wereld om je heen brengt. Gedurende de modules ligt de nadruk op het zelf ervaren van de kracht van IMS®. Je gaat hierbij zowel solo als in kleine groepjes op de vloer aan het werk. Terwijl je werkt aan het bereiken van het lichamelijk en geestelijk evenwicht, zoals dat in oorsprong al in je lichaam en geest aanwezig is, hebben we aandacht voor wat er op dat moment bij jou speelt.

Aandacht voor het theoretisch kader

Het IMS® Practitioner Training Program mag dan bij uitstek een ervaringsgericht en lichaamsgericht trainingsprogramma zijn, ook de filosofie van natuurlijke (en adaptieve) beweging en de theorie achter de drie principes (Gronding, Klank-ademhaling [vocalisatie/geluid] en Beweging) van de methode komen in de diverse modules aan bod.

De IMS bewegingsmethode is gebaseerd op drie principes die het lichaam als resonerend instrument versterken:

 • Gronding
 • Klank-ademhaling (vocalisatie/geluid)
 • Beweging

Aan de hand van deze principes leer je het zelfregulerend en zelfhelend vermogen van je lichaam in beweging te brengen, met je lichaam als rijke bron van kennis.

DE MODULES – EEN OVERZICHT

Module 1

De IMS bewegingsmethode en de filosofie van intrinsiek (natuurlijk) bewegen

Focus: Introductie

In deze module verkennen we de essentiële elementen van de intrinsieke (natuurlijke) beweging, die de kern vormt van de IMS bewegingsmethode.

Module 2

De drie principes die het lichaam als resonerend instrument versterken

Focus: Gronding

Stevig in het hier en nu

Één van de belangrijkste manieren waarop we onszelf ervaren, is het voelen van ons lichaamsgewicht (in relatie tot zwaartekracht). Dat principe, gronding, is zelfs een wezenlijke component van ons mens-zijn en brengt ons in verbinding met het ‘Zelf’. Door je eigen lichaamsgewicht bewust te ervaren, kom je in het hier en nu. Stevig met je voeten op de grond. Met je aandacht bij je lichaam. Grondingsoefeningen kunnen je helpen vertragen, aarden, stabiliteit ervaren en je bewust maken van wat er in het hier en nu wezenlijk in jou aanwezig is.

 

Module 3

De drie principes die het lichaam als resonerend instrument versterken

Focus: Ademhaling-klank (vocalisatie)

Naar vrij bewegen in harmonie met jezelf

Adem is leven, maar meestal ook een onbewust, automatisch proces dat weinig aandacht krijgt. Ademhalingspatronen (bijvoorbeeld oppervlakkige) die ons beperken in ons bewegen, ons voelen en ons zijn merken we vaak niet eens op. Oefenen in bewust ademhalen helpt je je natuurlijke ademhaling te hervinden en beperkende patronen te doorbreken. Het verbindt jou met je lichaam en daarmee met jezelf: een eerste stap naar meer bewustzijn van je houding en beweging.

Ons lichaam reageert krachtig op klank-ademhaling (vocalisatie/geluid): vibraties zijn dan ook in het hele lichaam te voelen en activeren als verbindende drager wat daar van nature stroomt. Ze kunnen een diepe, vreedzame stilte teweegbrengen, maar ook beweging en flow vergemakkelijken. Zo kun je je adem, je eigen stem en zelfs alles, dat door je lichaam vloeit, gebruiken om met klank de verbinding met je lichaam te maken. Geluid (van je adem of eigen stem en al dan niet in combinatie met zachte lichaamsbewegingen) verkennen en ervaren als vibrerende kwaliteit met harmoniserende effecten helpen je bewustzijn vergroten, tegenstrijdige delen van jezelf op elkaar af te stemmen en harmonie brengen in je hele wezen.

Module 4

De drie principes die het lichaam als resonerend instrument versterken

Focus: Beweging

Leven is bewegen

Al wat leeft, is continu in beweging, past zich steeds weer aan. Je natuurlijke (intrinsieke) beweging kun je beleven vanuit een stevige gronding, diepe ademhaling en de activatie van vibratie/trilling van klank (geluid). Vanuit bewustwording van die natuurlijke bewegingsstroom kun je je eigen bewegingsimpulsen volgen en in beweging (ook met klanken) uiten wat er binnen in jou leeft/beweegt. Zo zet je je lichaam in als instrument naar herstel, leer je vastgezette spanning/energie te ontladen en kom je stap voor stap weer tot volledige beweging en volledig potentieel.

Module 5

Je lichaam als resonerend instrument

Focus: de IMS bewegingsmethode in de praktijk brengen

Nu je bekend bent met de basis van de IMS® bewegingsmethode, kun je deze zelf in de praktijk brengen. Met je eigen lichaam als instrument heb je altijd en overal alles wat je nodig hebt in de buurt, om spanningen en blokkades los te laten, je gezondheid op peil te houden, je vitaliteit/ontspanning, balans/evenwicht, plezier en welzijn te vergroten en je leven vollediger te leven.

Module 6

De helende kracht van klank en beweging in de praktijk

Focus: ervaring, integratie en afronding

In deze afrondende module komen theorie en praktijk nog één keer samen. Er is ruimte voor terugblikken op het programma, maar ook op het uitwisselen van eventuele opgedane praktijkervaring en de wijze waarop je de IMS bewegingsmethode in je werk kunt integreren.

Als IMS Practitioner heb je nu alles in huis om (meer) te ontspannen en (meer) verbinding te voelen, vitaliteit te ervaren en je talenten effectief aan te spreken. Een vaardigheid, waar je voor de rest van je leven iets aan hebt.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Voor wie?

De opleiding IMS® Practitioner is er voor iedereen die is geïnteresseerd in het lichaam en zijn (natuurlijke) beweging en/of lichaamsgericht wil leren werken. Van professional binnen de zorg of in het onderwijs, zoals (lichaamsgericht) therapeut, vaktherapeut, psycholoog, arts, fysiotherapeut of coach tot bijvoorbeeld (ex-)danser.

De opleiding wordt gegeven op HBO-niveau. Het zou mooi zijn, als je al enige ervaring met zelfontwikkeling hebt, ruimdenkend en invoelend bent en er al wat levenservaring op hebt zitten. Bij klachten, die je emotionele stabiliteit in de weg staan, raad ik deelname ten zeerste af. Twijfel je of het programma iets voor jou is? Neem gerust contact met me op!

  Startdata

  • 1e module: 9 en 10 september 2023
  • 2e module: 7 en 8 oktober 2023
  • 3e module: 11 en 12 november 2023
  • 4e module: 10 en 11 februari 2024 
  • 5e module : 9 en 10 maart 2024
  • 6e module: 13 en 14 april 2024
  • Viering van het behalen van de IMS practitioner op zaterdag 11 mei 2024 

  Kosten  € 2200,- (excl. verblijfkosten)

  In termijnen betalen is mogelijk in overleg.

  Tijd, duur en locatie 

  6 modules (12 trainingsdagen, 72 trainingsuren)

  Opbouw per module (dagprogramma op de zaterdag en de zondag)

  10 tot 13 uur: ochtendsessie

  13 tot 15 uur: gezamenlijke lunch (inclusief)

  15 tot 18 uur: middagsessie

   Trainer

   De opleiding wordt gegeven door Romanie Bosman ontwikkelaar van de IMS® bewegingsmethode. In haar praktijk in Rotterdam helpt ze mensen al ruim 10 jaar bij het (her)-vinden van hun natuurlijke beweging aan de hand van deze door haarzelf ontwikkelde methode IMS. Deze methode is in de praktijk ontstaan en getoetst. Romanie kijkt met veel enthousiasme uit naar de start van het IMS® Practitioner Training Program in september 2023. 

   Certificering

   Na afronding van het IMS® Practitioner Training Program ontvang je een bewijs van deelname, zolang je tenminste aan de aanwezigheidscriteria hebt voldaan. Dit bewijs wordt afgegeven door Romanie Bosman – Beyond Dance.  Accreditatie aangevraagd.

   Vervolgopleiding

   Wil je IMS effectief gaan inzetten als psychosomatische bewegingstherapie, dan kun je aansluitend het IMS® Therapist Training Program volgen, dat in het najaar van 2024 van start gaat.

    Locatie Lichaamswerk Carpe Diem

    Het IMS® Practitioner Training Program vindt plaats in de studio van Lichaamswerk Carpe Diem en ligt op een unieke locatie in de polder van Hellevoetsluis op nog geen 30 kilometer van Rotterdam. 

    Vanuit de studio zie je de hazen, koeien en in de verte de kerktoren van Nieuw Helvoet. Als het weer het toelaat, is er ook de mogelijkheid om de IMS practitioner activiteit naar het terras van de studio te verplaatsen. De studio ligt benedendijks en je kunt de auto op de afgesloten dijk parkeren. In de studio is er vloerverwarming, verder is er een kleine keuken en toilet.

     Gedurende de trainingsmodules is er de  mogelijkheid met de groep te overnachten op vakantiepark Citta Romana hetgeen op loopafstand ligt van de studio. Dit biedt ons de mogelijkheid gedurende de lunchtijd,  zaterdagavond en zondagochtend in alle rust te verblijven, te verdiepen, te dansen en te ZIJN 🙂

      Meld je aan voor het IMS® Practitioner Training Program

      Locatie en duur van het IMS® Practitioner Training Program

      Het trainingsprogramma vindt plaats in de studio van Lichaamswerk Carpe Diem in Hellevoetsluis.

      De 6 modules (12 trainingsdagen, 72 trainingsuren) worden gegeven op zaterdag en zondag van 10:00 tot 18:00 uur met een gezamenlijke lunch. Het programma start het weekend van 9 en 10 september 2023.

      Interesse in de opleiding?

      Vul je gegevens in, dan neem ik contact met je op voor een kennismaking. We kijken dan of de opleiding aansluit bij jouw wensen en behoeften.

      12 + 1 =

      We gaan zorgvuldig met jouw gegevens om, zoals vermeld in ons privacybeleid.